Tandkräm

Det finns en mängd olika tandkrämer på marknaden idag som lovar att skonsamt bleka dina tänder. Men fungerar de? Vilka risker finns med denna typ av tandblekning? Och vilken bör jag välja? Den stora konsumentsajten Testfakta.se har bland annat testat tandkräm med utlovad blekeffekt. Elva olika tandkrämer testades och resultatet visade på blandade betyg.

Hur fungerar tandkräm för vitare tänder?

Tandkrämer av typen ”whitening” fungerar genom att polera tänderna rena från beläggningar med hjälp av små, små microkorn. Du bör inte använda tandkrämen tillsammans med eltandborste, då denna borstar alldeles för hårt. Du bör också vara lätt på handen även när du borstar med en vanlig tandborste.

Vilken tandkräm för vitare tänder är bäst respektive sämst?

Den tandkräm som fick bäst betyg i Testfaktas undersökning var Zendium Mild Whitening. Zendium polerar tänderna relativt skonsamt och gör dem vitare. Dessutom verkar tandkrämen även ha effekt på beläggningen i områden där tandborsten inte borstar. Dock kan Zendium ge små repor i tandemaljen, precis som de andra tandkrämerna i testet.

Den tandkräm för vitare tänder som fick sämst betyg var Eldorado Tandkräm Whitening. Trots regelbunden borstning kunde Eldorados tandkräm inte ta bort missfärgningar på tänderna mer effektivt än om du hade använt vanligt vatten vid borstningen. Två andra tandkrämer för vitare tänder som hamnade bland de lägre var Colgate Sensation Whitening och Blåvitt Tandkräm Naturligt Vita Tänder.

Vanlig tandkräm också effektiv i jakten på ett vitare leende

Överraskande nog visade studien på att två mycket vanliga tandkrämer utan utlovad blekeffekt på tänderna, Apotekets Tandkräm och Stomatol, hamnade i mitten av betygsskalan. Trots att de alltså inte marknadsförs som tandkrämer med whitening-effekt, slog de ovannämnda bottennoterade tandkrämerna.

Hur skonsamma är egentligen tandkrämerna?

Alla tandkrämer i testet, utom Aquafresh Natural Whitening och Apotekets tandkräm, gav repor i emaljen som var synliga med blotta ögat. Den värsta skurken bland tandkrämerna för vitare tänder när det gällde repor var Pepsodent White System. Experter menar dock att repor i emaljen kan läka av sig själva, så länge de inte blir för djupa. Om de blir för djupa ökar risken för att ännu mera beläggning fastnar i tänderna, vilket missfärgar dem och får dig att vilja bleka tänderna oftare. Ett sätt att undvika repor om du borstar med tandkräm för vitare tänder är att aldrig borsta för hårt och alltid har en tandborste av modellen ”mjuk” eller åtminstone ”medium”.