Tandblekningsmetoder

Vill du förvandla ditt leende till ett gnistrande vitt som får den buttraste människan på fall? Då är tandblekning utan tvekan något för dig. Det finns mängder av olika metoder för tandblekning på marknaden idag, så de flesta kan hitta någon som passar just dem. Det gäller dock att ha lite koll på för- och nackdelar med de olika metoderna: vilka är dyrast? Enklast? Minst tidskrävande?

Tandblekning med laser

Att bleka tänder hos tandläkaren var länge det enda alternativet för den som ville ha ett vitare leende. Fördelen med laser är att hela tandblekningsprocessen övervakas av tandläkaren, så att inget riskerar att gå snett. Tandblekning med laser är också en rask procedur och tar bara drygt en timme. Resultatet ser du på en gång du kliver upp ur tandläkarstolen. Det finns dock inget som säger att tandblekning med laser är bättre än någon annan metod. Med tanke på det höga priset är det därför många som väljer bort tandblekning med laser, då det kostar från 3000 kronor och uppåt. Du är dessutom tvungen att ta dig till en tandläkare som bleker tänder med laser, vilket inte alltid är så lätt att hitta om du inte bor i ett storstadsområde.

Vitare tänder med blekskena

Hos din tandläkare har du även möjlighet att bleka tänderna med hjälp av en formgjuten blekskena, speciellt anpassad efter dina tänder. Själva tandblekningen utför du dock i hemmet, vanligtvis över natten då du sover. Denna typ av tandblekning kostar hos en tandläkare ett par tusenlappar. Fördelen med tandblekning hos tandläkare är att han eller hon kan kontrollera dina tänder så att de lämpar sig för tandblekning. Nackdelen är det höga priset, en tandblekning med blekskena hos tandläkare kostar från 2000 kronor och uppåt.

Ett betydligt billigare alternativ är att beställa ett tandblekningskit online. Tandblekning som du köper via internet kostar runt 300 till 400 kronor. Proceduren är densamma som när du köper från tandläkaren, med undantag från den personligt anpassade blekskenan. Andra fördelar, förutom priset, är att det går snabbare att bleka tänderna hemma. Blekgelén är nämligen som regel mer koncentrerad och blekningen behöver därför inte vara inne mer än någon halvtimme. Det går dessutom fort att beställa tandblekning på internet, ibland får du tandblekningskitet redan dagen efter du gjorde beställningen.

Tandblekningspennan som hjälp mot missfärgade tänder

Ett annat praktiskt alternativ för vitare tänder är tandblekningspenna. Tandblekningspennan beställer du också lämpligen online. Pennan är fylld med högkoncentrerad tandblekningsgelé, vilken du med hjälp av pennans pensel stryker på tänderna. Efter bara några minuter kan du se resultatet, vilket gör detta till den absolut snabbaste tandblekningsmetoden just nu. Priset är en annan av fördelarna, för bara runt 300 kronor får du en hel behandling som ger dig klart vackrare leende. Tandblekningspennan är dessutom väldigt praktisk att ta med sig och ryms enkelt i handväskan.

Övriga tandblekningsmetoder

Det finns naturligtvis fler metoder för tandblekning, som Whitestripes, en form av små klisterlappar med blekmedel som klistras på tänderna. Denna metod rekommenderas dock inte av auktoriserade tandläkare. En annan metod för tandblekning är Air Flow, där man hos tandläkaren blästrar tänderna med vatten och ett pulveriserat salt.