Tandblekning med laser

Vitare tänder är något som de flesta önskar sig och metoderna idag är många. Ett alternativ för tandblekning är att uppsöka en tandläkare som utför tandblekning med laser. En tandblekning med laser kostar runt 4000 kronor och uppåt. Du kan välja mellan att bleka bara en av käkarna eller båda, väljer du sistnämnda alternativ för tandblekning brukar du dock få ett billigare paketpris. Själva tandblekningen med laser håller i 2 till 5 år, beroende av hur du sköter dina tänder efteråt.

Hur går en tandblekning med laser till?

En lasertandblekning tar ungefär en till en och en halv timme att utföra från det att du anländer till tandläkaren till det att du går ut genom dörren igen. Tandläkaren börjar med att putsa dina tänder med en slags pimpsten. För att skydda ditt tandkött och dina tandhalsar när man bleker med laser, använder tandläkaren ett plastmaterial för att isolera dessa. Nu är det dags att stryka på blekmedlet på tänderna. Medlet som används för att bleka tänderna är 35 % väteperoxid. Eftersom du har en munhållare i plast behöver du inte vara orolig för att tandblekningsmedlet ska fräta på tandkött eller hamna i magen.

Därefter belyser tandläkaren din käke med laser i intervaller på 15 sekunder, sammanlagt 8 gånger. Mellan varje gång suger tandläkaren bort den tandblekningsgelé som förbrukats och penslar på en ny. Efter sista belysningen med laser torkas gelén bort och munhållaren avlägsnas. Så var tandblekningen med laser klar! En färgtagning av dina nya tänders nyans tas för dokumentation och du kan trippa ut i solen igen med ett nytt, bländande leende.

Är tandblekning med laser bättre än andra metoder för vitare tänder?

Det finns inga vetenskapliga bevis för att tandblekning med laser skulle vara mer effektiv än andra metoder för tandblekning. Fördelen är att det går snabbt och att blekningen övervakas av en tandläkare. Nackdelen är att behandlingen är väldigt kostsam, speciellt med tanke på att du kan få samma resultat för bara ett par hundralappar med hjälp av ett tandblekningskit som du köper online. Så länge du köper din tandblekning online från en seriös återförsäljare och följer instruktionerna väl, är risken liten för att du ska råka ut för några biverkningar.