Missfärgade tänder

Ett vackert leende kan vara nyckeln till framgång, men allt för många sliter med missfärgade tänder utan att riktigt förstå varför och utan att göra något åt det. Dagligen utsätts våra tänder för yttre påfrestningar, vilka kan missfärga tänderna och få dem att tappa glans och lyster. Till viss del är missfärgningen genetisk, vissa föds helt enkelt med vitare tänder än andra och tål mer påfrestningar på tänderna. Värt att komma ihåg är att inga tänder är kritvita, utan är alltid en gulaktig nyans. Allt för vita tänder ser märkligt ut, så var försiktig när du bleker dina tänder så att det inte går för långt.

Olika typer av missfärgning

Missfärgade tänder är inte alltid gula till färgen. Vissa får en gråare ton på sina tänder, med mörkare partier just i skarvarna mellan tänderna. Andra har bara en eller ett par missfärgade tänder. Beroende av missfärgning väljer du metod för tandblekning. I vissa fall måste en tandläkare borra upp tanden och bleka den inifrån, men detta hör till ovanligheterna. I de flesta fall räcker det gott och väl med en enkel hemmablekning, som du utför under en eller ett par veckor.

Saker som missfärgar dina tänder

Det finns som sagt en mängd olika anledningar till att dina tänder missfärgas. Kaffe, rödvin, te, Cola, flour, cigaretter, snus, medicin och ålder känner nog de flesta till. Men visste du att färgstarka kryddor som paprikapulver och curry kan missfärga dina tänder? Även en olycka, som till exempel en smäll på tanden, kan få den att mörkna då pulpan i tanden blir skadad. Som regel är det dock ålder som är den största boven i dramat och att åldras är som känt oundvikligt.

Som synes är det nästan omöjligt att inte utsätta sina tänder för riskfaktorer när det gäller missfärgning, men som tur är finns ju tandblekning som en räddare i nöden.