Tandblekning hemma

Numera är det mer vanligt att bleka tänderna hemma, än hos en tandläkare. Fördelarna med tandblekning hemma är många, inte bara när det gäller pris. Metoderna för tandblekning har också blivit fler och allt enklare att utföra.

Tandblekning med tandkräm

Den absolut enklaste metoden för tandblekning hemma är tandkräm med whiteningfunktion. Visserligen kanske inte resultatet blir så slående, men det är ett billigt sätt att försöka bättra på det bländande leendet. En tandkräm med blekfunktion kostar runt 30 kronor.

Tandblekning med blekskena

Om du vill bleka tänderna hemma med hjälp av en tandskena och blekgel finns det ett par alternativ att välja mellan. Antingen kan du vända dig till en tandläkare, som gör en avgjutning av tänderna och på det viset tillverkar en blekskena som passar just dina tänder. Själva tandblekningen utför du hemma med hjälp av en blekgel som du får med dig i ett par praktiska sprutor. Vanligtvis ska du sova med tandblekningen över natten, för att sedan på morgonen borsta tänderna försiktigt så att all överflödig blekgel försvinner. Behandlingen pågår sedan i ett par veckor och brukar kosta ett par tusen kronor eller mer.

Det andra alternativet, som är klart billigare, är att köpa ett tandblekningskit online. Du formar själv den medföljande bettskenan genom att koka den så att den blir mjuk. Själva tandblekningen därefter fungerar på samma sätt som den du får hos tandläkaren, med skillnaden att den som regel är starkare och därmed inte behöver sitta i mer än runt en halvtimme. Priserna på tandblekningskit för hemmabruk ligger på runt 300-400 kronor för en hel behandling. Ibland kör företagen med olika kampanjer, vilka ger ännu lägre priser.

Tandblekning med penna

Tandblekningspennor är en annan form för tandblekning som börjar bli allt vanligare. När du använder penna för att bleka tänderna penslar du blekgelén direkt på tanden och låter den verka några minuter. Du behöver inte skölja bort tandblekningsgelén, den försvinner av sig själv. Resultatet brukar gå att se bara efter en behandling.

Vad innehåller blekgelén i tandblekningen?

Den blekgel som du köper online är vanligtvis exakt den samma som den du köper hos tandläkaren, bara mycket billigare. Den aktiva ingrediensen som bleker tänderna är antingen karbamid peroxid eller hydrogen peroxid. Ju högre koncentrationen av blekingrediensen är, desto kortare tid behöver du bleka tänderna. Oavsett var du har köpt ditt tandblekningskit bör du vara noga med att avlägsna blekgelén från tandköttet, annars kan det svida. Ilningar i tänderna kan du få vare sig du har köpt ditt tandblekningskit online eller hos en tandläkare, ilningarna brukar gå över av sig själv efter några dagar och är inte farliga.